GROTE DRUKTE VERWACHT OP CAMPINGS
90 procent van de Europese kampeerders heeft vakantieplannen

Kampeerders staan te popelen om naar de camping te gaan. Dat blijkt uit onderzoek van Europa’s campingspecialist ACSI. Hoewel verschillende kampeerders hun boeking hebben geannuleerd geeft bijna 90 procent van de kampeerders dit jaar aan op pad te gaan.

Het onderzoek vond plaats onder ruim 10.000 Europese kampeerders. Ook Nederland staat in de startblokken: van de 4.000 Nederlandse kampeerders die deelnamen aan het onderzoek gaf de overgrote meerderheid aan dit jaar nog te gaan kamperen. “Dat hoge aantal is bijzonder”, benadrukt Ramon van Reine, CEO van ACSI. “Ook omdat deze vraag al werd beantwoord nog voordat het kabinet afgelopen week de opening van de Nederlandse campings per 1 juli aankondigde.”

ONBEGRIP VOOR GESLOTEN SANITAIR
De populariteit van Frankrijk en Duitsland als kampeerland in 2020 is iets afgezwakt, zo blijkt uit het onderzoek van ACSI, uitgever van onder meer campinggidsen, magazines, apps en campingwebsites. Nederland is echter gestegen in populariteit: ruim 60 procent geeft aan in Nederland op kampeervakantie te willen gaan, dit jaar. “Nadat de overheid aankondigde dat het campingsanitair vanaf 1 juli open mag, ontstond direct een stijging in de boekingsaanvragen bij Nederlandse campings”, aldus ACSI-topman Ramon van Reine. “Die trend zien we ook op ons eigen boekingsplatform Eurocampings.nl. We merken ook dat er veel onbegrip is om pas op 1 juli het sanitairgebouw te openen. Mensen begrijpen niet waarom je wel langs de weg bij een tankstation naar het toilet kunt en niet op de camping.”

MEERDERHEID ACCEPTEERT CORONA-VOUCHERS
De trend om in eigen land te kamperen ziet ACSI ook bij de overige Europese kampeerders. “We zien ook een verschuiving in de periode. Waar de kampeerder eerder in mei en juni op pad wilde gaan, verwacht hij nu in augustus, september of oktober te kunnen gaan”, aldus Van Reine. Uit het onderzoek blijkt verder dat de Europese kampeerder trouw is aan zijn favoriete camping. Er is veel begrip voor de corona-vouchers die campings aanbieden bij geannuleerde boekingen: maar liefst 62 procent van de 10.000 ondervraagde kampeerders heeft, gezien de uitzonderlijke situatie, geen problemen met een voucher in plaats van terugbetaling.

“We hebben het onderzoek gehouden omdat zowel ACSI als de campings moeilijk zicht kregen op de kampeerplannen voor 2020. De boekingen waren immers vrijwel geheel stilgevallen”, legt Ramon van Reine uit. “De intenties die kampeerders met ons deelden sturen wij naar ruim 10.000 ACSI-campings in heel Europa. Zij kunnen er hun voordeel mee kunnen doen. De campingbranche wordt momenteel zeer hard geraakt en alleen samen kunnen we ons door deze crisis heen slaan”, aldus Van Reine.

Het ACSI-onderzoek vond plaats tussen 10 april en 1 mei en werd uitgevoerd in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannie en Ierland.