Kamperen in het Teutoburgerwald

Vakwerkhuizen, slingerweggetjes en gele koolzaadvelden: kamperen in het Teutoburgerwald, het land van de rattenvanger van Hamelen.

rattenvanger,Hameln
‘Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?’

Ze zaten overal, vraten alles op en verspreidden allerlei nare ziekten: ratten. In de 13 eeuw werd het Duitse stadje Hamelen  geteisterd door ratten en muizen. Totdat een sjofel heerschap de burgemeester belooft om de stad van de rattenplaag te bevrijden, in ruil voor honderd gouden dukaten. Het levert de burgemeester de slappe lach op, maar het verhaal is bekend: de rattenvanger lokt het ongedierte met een liedje op zijn dwarsfluit naar de Weser, waar de ratten vervolgens in de rivier verdrinken.
Als de burgemeester weigert te betalen, herhaalt de rattenvanger hetzelfde kunstje, maar dan met de kinderen van Hameln. Ook van hen is nooit meer iets vernomen… Geen happy end maar toch lokt de legende ook nu nog elk jaar tienduizenden toeristen naar de stad, waar inscripties in eeuwenoude vakwerkhuizen de sage van de rattenvanger bevestigen. In de zomer wordt het verhaal elke zondag nagespeeld op het marktplein en op woensdagen is er een leuke musical over de rattenvanger.

Extersteine

Externsteine,Teutoburgerwald
Een bijzonder natuurverschijnsel: Extersteine, in het Teutoburgerwald

Toch is het Hameln niet de enige bezienswaardigheid in Teutoburgerwald. Nog zo’n publiekstrekker is het Hermannsdenkmal, een 53 meter hoog ‘vrijheidsbeeld’ bij Detmold, verscholen in het groen. Het standbeeld is een eerbetoon aan veldheer Hermann, die oprukkende Romeinen op die plek in de val lokte en versloeg. Vlakbij kun je je ook vergapen aan een bijzonder natuurverschijnsel bij Externsteine, een 120 miljoen jaar oude rotsformatie die door verschuivende aardplaten uit de vlakke aardbodem omhoog werd gedrukt. En als je dorst begint te krijgen? Schloss Hämelschenburg in Emmenthal, een deftig kasteel aan een eeuwenoude pelgrimsroute, met een Biergarten op de binnenplaats. Vlakbij het kasteel stroomt de Weser, van die rattenvanger. Met mooie fietspaden langs de oevers. Fietstip: vooral het fietspad langs de rivier bij Höxter is prachtig.

Vakwerkhuizen en schnitzels
Op zoek naar bijzondere vakwerkhuizen? Dan maak je even een tussenstop in het dorpje Schwalenberg, een soort openluchtmuseum met smalle kasseienstraatjes. Van de vakwerkhuizen is er geen eentje hetzelfde en ze lijken bovendien bijna voorover te vallen – zo bleven de gevels beschut tegen de regen. Nog ’n lunchtip: Paradiesmühle in het dorpje Rischenau. In deze verbouwde molen kun je lekker eten op de binnenplaats. Tenminste: als de loslopende pauwen niets van je bord pikken.

CampingTip
Ferienpark Teutoburgerwald: een mooie, kleine camping onder Nederlandse beheer. Met zo’n honderd staanplaatsen rond oude eikenbomen en op loopafstand van het stadje Barntrup. Daar bistro Zum Raben – wedden dat je de 3XL reuzenschnitzel niet op krijgt?

www.ferienparkteutoburgerwald.eu

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.