Laadstress voor elektrische rijders op vakantie is verleden tijd

Als je met een elektrische auto richting de camping gaat, slaat nog wel eens de stress toe. Red je het wel met de accu tot de volgende laadpaal? Geen nood, vrijwel overal in Europa is het tegenwoordig prima geregeld.

Op vakantie in eigen land is natuurlijk geen enkel probleem met een elektrische auto, want in Nederland vind je verreweg de meeste oplaadpunten van heel Europa, zoals je op bovenstaande kaart van de European Alternative Fuels Observatory kunt zien. Gemiddeld tref je hier elke 8 kilometer een zogenaamde AC-lader en de Nederlandse campings zijn ook nog eens koploper voor wat betreft laadpalen op het eigen terrein. 

In Frankrijk elke 38km snelladen

Ook bij onze Zuiderburen kun je prima uit de voeten met je elektrische auto, want in België vind je gemiddeld elke 25 kilometer een AC-oplaadpunt, net als in Denemarken. De Noren bieden er eentje om de 50 kilometer en daar hebben ze het ook prima voor elkaar met snelladers (‘DC’): vrijwel elke 10 kilometer kom je er een tegen. Bij AC-laders is het maximale vermogen doorgaans 22 kW, hoewel de meeste auto’s met maximaal 11 kW vermogen bij AC kunnen laden. In het nietige Luxemburg kom je omgerekend 35 snelladers per 300 kilometer tegen, maar je rijdt natuurlijk bij lange na geen 300 kilometer door dat landje. Nederland telt 11 snelladers per 300 kilometer -oftewel elke 27 kilometer- en in Duitsland en Frankrijk zijn dit er respectievelijk 13 en 8: om de 23 respectievelijk 38 kilometer. En zelfs bij het Gardameer kun je terecht bij een Hollands laadstation. Geen reden tot zorg dus!

Gemiddeld 383 km actieradius

De gemiddelde actieradius van alle elektrische auto’s is volgens de database van de Vereniging Elektrische Rijders (VER) tegenwoordig 383 kilometer. Met een caravan of vouwwagen erachter wordt het echter een ander verhaal. Een gemiddelde caravan aan de haak halveert de actieradius meer dan, terwijl het met een vouwwagen beperkt blijft tot ongeveer een kwart minder rijbereik. Camp to Go nam samen met het AD daarvoor al eens de proef op de som door met Tesla plus Eriba Touring aan de haak naar Parijs te sturen en vervolgens met een Camp-let erachter terug. Die test kun je hier nog eens uitgebreid terugkijken. Overigens anticiperen steeds meer caravanfabrikanten op de ontwikkelingen in de autobranche. Bijvoorbeeld door lichtgewicht en aerodynamische modellen te lanceren, zoals ons eigen Hollandse Easy Caravanning met de GetAway.

Waar je wél nog even rekening mee moet houden: grote kans dat je Nederlandse laadpasje niet werkt in het buitenland. Zorg dus dat je meerdere varianten bij je hebt, aangezien een bankpas of creditcard vaak ook niet wordt geaccepteerd door zo’n buitenlandse paal.

Ook interessant voor jou