Campers waren het afgelopen jaar niet aan te slepen. Ze wáren al populair maar corona deed er nog een schepje bovenop. Veilig vakantie kunnen vieren: dat was voor veel mensen aanleiding om niet langer te wachten met de aanschaf van een camper. Hier lees je meer over de verkoopaantallen én we presenteren de top-5 van best verkochte campers in Nederland.

Coronaproof op vakantie: het kan met de camper

Je eigen vakantiebubbel, met je eigen keuken, toilet en douche. Dat zorgt ervoor dat je veilig op pad kunt, onafhankelijk van faciliteiten en je bepaalt zelf of en hoe je contact maakt met anderen. De camper – en de caravan, want die hebben dezelfde faciliteiten – is de ideale manier om in deze bizarre tijd toch gewoon vakantie te kunnen vieren. Zelfs als de grenzen dicht gaan, zoals vorig jaar.

Bestverkochte camper van Nederland: Weinsberg Pepper

Dat veel nieuwe mensen kamperen ontdekten, blijkt ook uit de verkoopaantallen: in 2020 werden bijna 17 procent meer nieuwe campers verkocht. Als we kijken naar de ranglijst zien we dat Adria het meeste aantal campers verkocht (309 stuks, 47 meer dan in 2019). Adria voert de ranglijst overigens al drie jaar op rij aan. Op plaats twee staat Hymer met 290 geregistreerde campers; 39 meer dan het jaar ervoor. Op de derde plek in de officiële statistieken staat ‘Capron’: uit die camperfabriek rollen de merken Sunlight en Carado, maar die worden niet apart geregistreerd. Samen zijn ze goed voor 231 verkochte campers. Omdat we in dit overzicht naar de verkoopaantallen per merk kijken, komt Knaus, met 214 nieuwe campers (+ 48 stuks) op plek-3. Op de vierde plaats staat het merk Carthago, met 211 campers (+ 36) maar in die cijfers zit ook het merk Malibu, dat onder Carthago valt (de Malibu’s worden niet apart geregistreerd in de verkoopstatistieken). Nummer-5 is Weinsberg, het tweede merk van Knaus, dat in 2020 156 campers verkocht, een ‘plus’ van 28 campers ten opzichte van vorig jaar.

Op de 2e plaats: Knaus Sky Ti

Bovenstaand lijstje zijn dus de bestverkochte merken, maar wat is nou de meest verkochte camper? Dan zien we een ander lijstje, uitgezocht door onze collega’s van Campingtrend. Die becijferden de volgende top-5 van de populairste campers van Nederland. Op nummer 5 staat de Hymer B-klasse Modern Comfort (BMC), die als halfintegraal en als integraalcamper leverbaar is.

Op de 3e plaats: Volkswagen California

Nummer 4 in de lijst van meest verkochte campers is de Adria Twin 640 SLB. Op 3 staat de populaire Volkswagen California: het busje dat een grote schare aanhangers heeft. De tweede plaats wordt bezet door de Knaus Sky Ti, een halfintegraalcamper die door een uitgebreid actiepakket een flinke sprong in de top-5 maakte.

Op 4: Adria Twin 640 SLB

De meest verkochte camper van Nederland is – net als vorig jaar – de Weinsberg CaraCompact Edition Pepper, overigens ook een camper uit de Knaus-stallen, want Weinsberg is het tweede campermerk van Knaus. De ‘Pepper’, zoals hij inmiddels wordt genoemd, is een halfintegraalcamper die vanaf 2020 leverbaar werd op Fiat (in plaats van Peugeot) en daardoor ook leverbaar werd met de populaire automatische versnellingsbak. De Pepper is ontwikkeld volgens de bijna Nederlandse formule ‘veel voor weinig’, want alles zit er al op een aan. Zoals een luifel, hordeur, airco in de cabine, cruisecontrol, een satellietschotel met tv, multimediasysteem met radio met navigatie en bijvoorbeeld lichtmetalen wielen. Doordat Weinsberg al die extra’s groot inkoopt, kunnen ze de prijs fors drukken tot 68 mille all-inclusieve en daarmee zou je het bijna een kiloknaller noemen.

Op de 5e plaats: Hymer B-klasse Modern Comfort

MEER INFO
Met de volgende linkjes kun je meer lezen over de verschillende soorten campers: campervans (snelle, compacte verplaatsers voor 2-4 personen), alkoofcampers (ruimtewonders voor grote en samengestelde gezinnen, tot 7 personen), halfintegraals (nog steeds het meestverkochte type camper in Nederland) en integraalcampers (de ‘koningsklasse’ met veel ruimte aan boord en vaak een wintervaste, dubbele bodem).